sábado, 18 de abril de 2009

Cicle de conferències AEMB


Avui ha tingut lloc la clausura del cicle de conferències AEMB. Aquest cicle ha consistit en una setmana plena d’activitat i conferències en la qual hem tocat i perfilat diversos temes. Temes que sempre ens han interessats i que hem pogut aprofundir i aprendre. A continuació faré una breu explicació del que s’ha fet aquesta setmana.

El cicle de conferències va tenir el seu inici el dimarts dia 14 d’abril. I varem començar tractant un tema del interès de molts estudiants marroquins que decideixen acabar els seu estudis a Catalunya: la homologació de títols. Aquesta conferència ens la va impartir la nostra vicepresidenta i sobretot gran amiga i companya de fatigues Hanane Benasser, que ens va aportar les respostes clares i concretes a moltes preguntes.

El segon dia, és a dir, el dimecres dia 15 d’abril l’acte va consistir en la projecció d’una pel·lícula anomenada “la vida perra de Juanita Narboni”. Aquest film tracta d’una dona anomenada Juanita (Mariola Fuentes), filla d’un pare anglès de Gibraltar i d’una mare andalusa. Ens explica amb molt d’humor les seves penes i desitjos, així com, la vida de les dones que l’envolten: la seva germana Helena (Lou Doillon) i Esther (Nabila Baraka), la íntima amiga sefardita, que dedica la seva vida a una història d’amor impossible amb un marroquí. Tot això amb el transfons de la guerra civil espanyola amb l’entrada de les tropes Jalifenyes a Tànger i la II Guerra Mundial amb l’arribada de refugiats d’Europa. Juanita, últim testimoni d’aquest "paradís" que va ser el Tànger internacional on convivien cultures i religions, a la vegada que ers l’últim vestigi del "colonialisme", es va quedant sola en la seva ciutat que, després de la independència del Marroc en 1956, va retornant als seus orígens àrabs. Aquesta pel·lícula ens va servir per obrir un intens i sa debat entre els membres d’AEMB.
El dijous dia 16 d’abril, Fatima Ahmed, ens va il·luminar amb una xerrada sobre la dona marroquí aquí a Catalunya i al Marroc i com aquestes dones han encapçalat una revolució lenta però progressiva per aconseguir l’avenç del Marroc cap a la igualtat i els drets. I com no, no va faltar el debat que tan ens aporta i ensenya. Per concloure aquest dia, es va projectar un documental sobre la dona anomenat “Lanatakalem”.
Per últim, divendres dia 17 d’abril, dia de la clausura, de donar per acabada aquesta sèrie d’actes. Aquesta clausura es va fer "a lo grande": amb una presentació de la nostra companya Meriem sobre la història de la música i a continuació el recital de poesia en àrab i castellà amb les veus angelicals de Othman i Dina. L’únic que puc dir és que la meva pell s’estremeixia amb cada frase dels poemes. I per acabar d’adornar i enlluernar encara més aquesta clausura, una actuació del grup AEMB.
Per concloure, vull agrair a tots el membres que han cedit el seu temps i les seves energies incondicional per fer realitat i possible aquest cicle de conferències. També vull donar les gràcies a tots els assistents.

No hay comentarios:

Publicar un comentario